Διδυμοποίηση BPW Κύπρου με BPW Λίβανου

Στις 12 Οκτωβρίου 2019, η αντιπροσωπεία της BPW Κύπρου συναντήθηκε με την BPW Λιβάνου στη Βηρυτό για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας-Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών.

Το μνημόνιο υπέγραψαν η Πρόεδρος της BPW Cyprus Μαίρη Παπαδοπούλου και η Πρόεδρος της BPW Λιβάνου κα Carmen Zogheibt .

Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών αλλά και  την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λίβανο είχαν δε συναντήσεις με :

• Τον Πρωθυπουργός του Λιβάνου, κ. Saad Hariri

• Την Υπουργός Οικονομικής Ενδυνάμωσης Γυναικών & Νέων, κ. Violette Safadi

• Με το Μέλος του Κοινοβουλίου Dr. Inaya Ezzeddine

• Με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομίας & Εμπορίου κ. Alia Abbas

Στο μήνυμά της, η υπουργός Violette Safadi εξέφρασε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις γυναίκες επιχειρηματίες ενώ παράλληλα παρότρυνε τις γυναίκες να μην διστάσουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση για την επιδίωξη των προσωπικών και επαγγελματικών τους φιλοδοξιών.

 Η τελετή αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε με ένα εορταστικό δείπνο στο οποίο παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι της BPW Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και η κ. Ελένη Παπανικολάου, αναπληρωτής Πρέσβης της Κύπρου στον Λίβανο ως και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στον Λίβανο.

Απευθυνόμενη στους καλεσμένους της, η κ. Zogheib δήλωσε: «Αυτές οι συμφωνίες αδελφοποίησης είναι μια έκφραση της δέσμευσής μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ της BPW Λιβάνου και των αδελφών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στα σχέδιά μας να μετατρέψουμε το όραμά μας πραγματικότητα, προς όφελος των γυναικών επιχειρηματιών στην περιοχή».

Στον χαιρετισμό της η κα Παπαδοπούλου επισήμανε πως η αδελφοποίηση δεν αποτελεί στόχο από μόνο του, αλλά ένα μέσο. «Είναι πολύ σημαντικότερο  από μια συμφωνία πρωτοκόλλου ή μια τυπική πράξη δημόσιων σχέσεων. Η αδελφοποίηση σηματοδοτεί την αρχή μιας μελλοντικής πορείας συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης, ένα σύμφωνο φιλίας. ». Παράλληλα, τόνισε  «Θα μοιραστούμε καλές πρακτικές, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο, ανταλλάσοντας  εμπειρίες και γνώσεις».

Τέλος, η πρόεδρος της BPW Cyprus, ανέφερε πως  «με εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, κοιτάζοντας πέραν από την οικονομική κρίση του σήμερα προς την ελπίδα του αύριο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το μέλλον, για να κάνουμε τη διαφορά, χτίζοντας πάνω στις στερεές  βάσεις  της Διεθνούς μας Οργάνωσης»

Σαν αναμνηστικό δώρο η κ. Παπαδοπούλου  πρόσφερε στην Πρόεδρο της BPW Λιβάνου μία μικρογραφία  του αρχαίου πλοίου Κερύνεια και ανέφερε: «Το πλοίο που ονομάστηκε Κερύνεια ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1965 από έναν πρωτοπόρο Κύπριο δύτη. Από τότε, έχει γίνει σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το πλοίο Κερύνεια κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αι. Π.Χ. Ήταν ένα από τα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν τη Μεσόγειο κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι το παλαιότερο σκάφος που ανασκάφηκε ποτέ, και ως εκ τούτου ένα μοναδικό μνημείο, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ιστορία της αρχαιολογίας της θάλασσας. Σε αυτές τις ενδιαφέρουσες εποχές που ζούμε, μπορούμε να πλεύσουμε μαζί …»

With Mr Saad Hariri, the Prime Minister of Lebanon

With Mrs Violette Safadi, the Minister of Economic Empowerment of Women & Youth

Reference in the local media in Lebanon:

With Member of Parliament Dr. Inaya Ezzeddine

With Mrs Alia Abbas, the Director General of Economy & Trade,

Candlelight Ceremony to mark the Twinning of BPW Cyprus and BPW Lebanon

Ms Carmen Zogheib (President BPW Lebanon) and Ms Mary Papadopoulou (President BPW Cyprus)

With Ms Eleni Papanikilaou, the Deputy of the Ambassador of Cyprus to Lebanon

Celebrating the Twinning